Bernard de Leest, bestuurslid van de Orde van Advocaten aan het woord bij een protest van advocaten in Den Haag, op 5 en 6 juni 2018, door sociaal advocaten.

De sociaal advocatuur wordt al sinds 2013 op de nullijn gezet, terwijl het werk verdubbeld is. Voor een gemiddelde zaak waar de advocaat 1000 euro voor krijgt, moet 20 uur gewerkt worden, en van die 50 euro kun je geen kantoor draaiende houden.

Het wordt zaak de de minister dit kentert, want anders blijven er geen sociaal advocaten over en komen de minder draagkrachtigen niet meer aan een advocaat. De Leest noemt dit klassenjustitie.

Ook in de vreemdelingenpraktijk speelt dit. Er zijn diverse kantoren die alleen op asiel draaien en waar de advocaten via toevoegingen geld binnen brengen. Kantoorkosten en salarissen voor medewerkers moeten hier ook van betaald worden.

Het item was even te horen op radio1.nl om tien over half acht op 5 juni 2018 maar is daarna niet meer te horen, ook via intenet niets gevonden over dit item, terwijl het wel heel belangrijk is dat de sociaal advocatuur steun krijgt van het publiek, je zal het maar nodig hebben als je ontslagen bent en je recht wilt halen.
Luister hier radio1 https://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/uitzendingen/617334-2018-06-05  vanaf 37:42

 

Lees ook: https://www.mr-online.nl/overheid-lokt-procedures-complexe-wetten/